Home

Copyright Gerbert Bakx © 2012

Academie
voor Levenskunst
Share on Facebook
Share on Twitter
Share via e-mail
Share on Google Bookmarks

Over verslavingsgedrag…Verslavingsgedrag behoort, samen met depressie en burn-out, tot de belangrijkste vormen van onwelzijn in onze samenleving. Een verslaafde lijkt geen keuzevrijheid meer te hebben. Hij of zij lijkt gedoemd om eindeloos hetzelfde gedragspatroon te herhalen. De substanties of activiteiten waaraan men verslaafd kan zijn, zijn vrijwel eindeloos: niet alleen de ‘gekende’ verslavingen als alcohol, tabak, eten, niet-eten, gokken, seks of drugs, maar ook de meer verdoken en sociaal meer respectabele vormen als verslaving aan geneesmiddelen, reizen of kunst verzamelen en de minder gekende maar eveneens veelvoorkomende vormen als relatieverslaving of verslaving aan therapie of meditatie.


Wat is de structuur en de dynamiek van het verslavingsgedrag? Is er een gemeenschappelijk element aan al deze vormen van vrijheidsverlies? Hoe kan men de vrijheid en de autonomie over het leven terugkrijgen? Net als bij bv. depressie wijzen de vele vormen van ‘behandeling’ en de vele gevallen van falende behandeling erop dat er geen echte universele oplossing lijkt te zijn. Net als bij depressie lijkt het ziektemodel in ieder geval geen bruikbaar aangrijpingspunt te bieden. Geen enkele ziekte kan mensen immers dwingen tot een bepaald gedrag. Er moet dan ook sprake zijn van een interne logica. Een inzicht in deze logica leidt tot een benadering met meer resourcefulness.


Deze lezingen zijn niet bedoeld als behandeling maar als reflectie op het gedrag van de mens in een poging tot meer inzicht te komen. U hoeft dan ook niet verslaafd te zijn om deel te nemen!

Terug naar het agenda